02-05-2016 •

Taxeren: het vaststellen van een verzekerde som

Een verzekerde som bepalen kan op een tweetal manieren. U kunt zelf een verzekerde som bepalen en zo tot een bedrag komen. Een andere, wat meer preciezere methode, is een taxateur de opdracht geven de verzekerde som vast te laten stellen. Op deze manier weet u zeker dat de som juist is en sluit u het risico op onderverzekering uit.

Hiermee zijn echter wel kosten gemoeid. Juist die kosten spelen vaak een grote rol bij de afweging waarbij mensen al snel tot de redenatie komen dat door zelf de verzekerde som te bepalen er geld wordt bespaard. Maar is dat wel zo?

Verzekerde sommen bij schade

Naast het feit dat de verzekerde som lager uit kan vallen bij een taxatie, waarmee wat premie kan worden bespaard, openbaart de echte toegevoegde waarde van een taxatie zich pas bij een onverhoopte schade.

Het nut van een taxatie, waar men al snel overheen kijkt bij een kostenafweging, zit in het feit dat wanneer de verzekerde som is vastgesteld door middel van een taxatie, er andere waardebepalingen om de hoek komen kijken. Dit laat zich het beste uitleggen in een voorbeeld:

Stel dat een onverhoopte brand een machine wordt verwoest en de verzekerde som is niet vastgesteld door middel van taxatie, dan zal de maatschappij de schade afwikkelen op basis van nieuwwaarde, behalve wanneer de dagwaarde lager is dan 40% van deze nieuwwaarde. In dat geval wordt de schade afgewikkeld op basis van dagwaarde, ook al functioneert de apparatuur nog uitstekend.

Met een verzekerde som vastgesteld door taxatie sluit men dit risico uit én gaat de maatschappij altijd uit van de getaxeerde waarde, ook al is de dagwaarde inmiddels lager. Hiermee kan er een verschil in uitkering ontstaan tussen de beide methodes welke op kan lopen tot in de duizenden euro's.

Onderverzekering

Daarnaast is het mogelijk dat er bij een eigen vaststelling sprake is van een foutief ingeschatte situatie waardoor er een te lage verzekerde som wordt gekozen. In dit geval wordt er door de maatschappij verminderd uitgekeerd.

Ons advies

Dit alles in acht nemend maakt dat wij adviseren een taxatie te laten verrichten. Wij kunnen u uiteraard bijstaan in het kiezen van een taxateur.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij zijn u graag van dienst.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk