Wees volledig bij het invullen van een vragenlijst voor uw verzekering

22 december 2023
Wees volledig bij het invullen van een vragenlijst voor uw verzekering

Wanneer u een verzekering wilt afsluiten, dan moet u daarvoor vaak een medische vragenlijst invullen. Denk hierbij aan een zorgverzekering, maar ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of woonlastenverzekering is het gebruikelijk om een dergelijke vragenlijst in te vullen. Het is belangrijk om dit secuur te doen. Een foutje kan grote gevolgen hebben. Waarom leest u in dit artikel.

Haastige spoed is zelden goed

Een medische vragenlijst in vullen moet u niet ‘even snel’ doen. De vragen die gesteld worden bepalen of u, al dan niet, verzekerd kunt worden en in welke mate. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een verzekeraar u wel wil verzekeren, maar daarbij uw rug uitsluit omdat u deze vroeger heeft gebroken en de kans op problemen hoger is dan gemiddeld. De gegevens die u invult bij de medische verklaring worden gebruikt om risico’s in kaart te brengen. Zo wordt bepaald welke dekking voor zowel de verzekeraar als u het beste past.

Duur foutje

Een gebroken knie in uw tienerjaren of een bezoek aan de psychiater van vele jaren geleden kunnen een aanleiding zijn voor een verzekeraar om een andere dekking te kiezen. Het is daarom belangrijk om dit soort gegevens door te geven wanneer hierom gevraagd wordt in de medische vragenlijst. Doet u dit niet en de verzekering ontdekt het, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben.

Opzettelijk of per ongeluk

Bent u vergeten door te geven dat u ‘bestaande’ problemen heeft met uw rug of knie en de verzekeraar ontdekt het, dan hoeft dit niet perse grote gevolgen hebben. De verzekeraar moet kunnen aantonen dat hij de verzekering niet, of onder bepaalde voorwaarden zou hebben afgesloten, in alle andere gevallen ontvangt u gewoon een uitkering. Heeft u de informatie echter bewust achtergehouden dan krijgt u geen uitkering. En bestaat de kans dat uw gegevens worden opgenomen in een van de frauderegisters, waardoor het moeilijk wordt om nog een verzekering af te sluiten. De verzekeraar moet dit uiteraard wel kunnen bewijzen.

Bij twijfel even vragen

Heeft u vragen over een van de gezondheidsvragen in de lijst? Vraag advies bij uw adviseur van Eskes & Partners. Zo weet u zeker dan u het juiste invult. Het is belangrijk om niet zomaar iets in te vullen, de gevolgen en kosten zijn voor uw eigen rekening en risico.

Meer informatie?