18-05-2017 •

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nu de VVD wederom de grootste partij van Nederland is geworden en daarmee de coalitiegesprekken aanvoert, wacht ondernemend Nederland in spanning af op al het moois dat ons na jaren zwoegen eindelijk gaat toekomen! Of gaat het allemaal weer uitdraaien op een enorme deceptie?

Loondoorbetalingsverplichting bij een zieke medewerker

Ik vraag me al jaren af of ze in Den Haag daadwerkelijk ‘onze taal’ meester zijn. Mijn gevoel zegt van niet! Wat veel ondernemers een doorn in het oog is, is de twee jaar loondoorbetalingsverplichting bij een zieke medewerker. Na de roep om het voor ondernemend Nederland wat minder zwaar te maken, gloort er eindelijk licht aan horizon. Steeds meer geluiden komen tot ons dat er, met name voor werkgevers met een loonsom tot €310.000,-, wellicht een beperkte loondoorbetalingsverplichting komt.

Bij veel werkgevers wordt de champagne nog net niet ontkurkt, maar ik maak me oprecht zorgen over een enorme sigaar uit eigen doos.

Verschil tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers

Ten eerste lijkt het mij onmogelijk om een schifting te maken in het soort werkgever: klein, middelgroot of groot. Als ze dit willen handhaven betekent dat er een gat ontstaat tussen de 52ste en 104de ziekteweek. Als de kleine werkgever dit risico niet loopt, maar de middelgrote- en grote werkgever wel, dan voorspel ik organisatorische chaos.
Wie gaat er voor de kleine werkgever dan de re-integratie op zich nemen? Het UWV? Als dit zo is dan gaat de kleine werkgever hier ongetwijfeld een afdracht voor moeten doen richting het UWV. Linksom of rechtsom, het blijft een sigaar uit eigen doos.

WGA-premie

Mochten ze dit ridicule plan laten varen en komen met een algemene inperking van de loondoorbetalingsverplichting, dan zou dat inhouden dat een werknemer niet na 104 weken maar na 52 weken bij de poort van het UWV aankomt. Feitelijk zal de WGA een jaar naar voren worden geschoven, maar wie betaalt ook alweer de WGA premie? Juist, de werkgever!
Hetzij middels een sectorale premie, een gewogen premie of een individuele premie, maar de werkgever betaalt.

Ondernemers verzamelen zich niet op het Malieveld om lekker te schreeuwen dat het allemaal anders moet, we zetten de schouders er onder en maken er het beste van. Maar eigenlijk is het heel krom dat de werkgever voor de tekortkomingen van de werknemer moet blijven betalen.

Gedeelde premiebetaling?

Ik was onlangs met mijn zoon op een zondag bij de huisartsenpost. Dat was even schrikken als je al die mensen ziet zitten met kapotte kniebanden, gebroken ledematen etc. Ik ben een groot sportliefhebber, dat gezegd hebbende meer een passieve dan actieve, maar ik gun iedereen zijn ontspanning. Als sport daarbij helpt dan heeft een werkgever daar ook baat bij. Wat ik vreemd vind, is dat een werkgever continu moet opdraaien voor de kosten van al het verzuim dat dit teweegbrengt.
Ik zou pleiten voor een gedeelde premiebetaling, net zoals bij de WGA premies. 50% voor de werkgever en 50% voor de werknemer. Dan voelt een werknemer het ook eens in zijn portemonnee als hij zich weer eens verrot heeft laten schoppen op een voetbalveld.

Het heeft te maken met bewustwording van de werknemer, niet alles hoeft altijd maar door de werkgever betaald te worden. In tijden dat oneliners het beter doen dan deugdelijk beleid houd ik mijn hart vast. We zullen zien waar onze volksvertegenwoordigers mee terugkomen, maar ik verwacht er weinig van…

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk