02-11-2017 •

Heeft u uw opvolging geregeld?

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met het overlijden van een generatie genoot, op 38 jarige leeftijd is dat aardig confronterend kan ik u verzekeren. Naast het verdriet en het ongeloof, zet zoiets je wel aan het denken….. Hoe laat ik een en ander achter op het moment dat ik er onverhoopt tussenuit piep?
Het wegvallen van de kapitein

Heel vaak kijken we naar “de verzekerbare risico’s”; wat gebeurt er als mijn pand afbrand of als ik een flinke waterschade heb. Deze vraagstukken worden over het algemeen netjes tijdens een jaarlijks onderhoudsgesprek benoemd. Is er echter wel een eens aan u gevraagd hoe en of uw onderneming door kan bij het plotseling wegvallen van de kapitein? Wij zouden een belabberde assurantieadviseur zijn als we de financiële kant van het verhaal niet zouden kunnen afdekken. Een risico verzekering ter afdekking van de financiële gevolgen, is in veel gevallen zeer betaalbaar en zou eigenlijk onderdeel moeten zijn van ieder onderhoudsgesprek. Hoe gaat u om met de andere kant van het verhaal, uw medewerkers bijvoorbeeld? Die komen de volgende dag toch echt gewoon naar de zaak en die willen aan het eind van de maand ook graag hun salaris ontvangen.

Leg alles goed vast

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik twee geweldige compagnons heb en dat daarmee de continuïteit van ons bedrijf gewaarborgd is. Over de financiële afwikkeling richting mijn nabestaanden hebben wij hele duidelijke, vastgelegde, afspraken gemaakt, dus ook daar hoef ik mezelf geen zorgen meer over te maken. Zit u in eenzelfde soort “luxe” positie dan is mijn advies: heb het er één keer over, leg alles goed vast en ga dan vooral door met ondernemen.

Opleiden

Indien u de enige kapitein op uw schip bent, dan heeft u een iets grotere uitdaging. Een vraag die u zich zou kunnen stellen; “is er iemand binnen mijn huidige organisatie die mij, in ieder geval tijdelijk, kan waarnemen?” Als deze vertrouwenspersoon er is, voldoet zij/hij dan op dit moment al? Zo niet, dan is het wellicht raadzaam om deze persoon hiervoor klaar te stomen.

Ik snap dat opleiden een investering is, met het risico dat u deze nooit terugverdiend, omdat er momenteel zo aan mensen getrokken wordt. Wat is echter het alternatief?

Hulp van een externe partij

Uw assurantieadviseur kan u hierbij helpen, maar zal hier wellicht de hulp van uw accountant bij nodig hebben om te bepalen wat de financiële risico’s zijn. Is er niemand binnen uw organisatie die u eventueel kan vervangen/opvolgen, dan zijn er externe partijen die uw bedrijf door een dergelijke situatie heen kunnen helpen. Een bewindsvoerder in tijden van crisis is altijd wel te vinden. Een goed doordacht plan verhoogt de kans dat de juiste bewindsvoerder wordt aangesteld.

Ik ben er voorstander van om over dergelijke zaken een keer goed na te denken. Wetende dat alles goed geregeld is komt mijn nachtrust in ieder geval ten goede.

Dit artikel is geschreven door Jos Alma en verscheen eerder in het NBT Magazine.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk