26-06-2019 •

Bezitten of gebruiken?

Nog net geen 40 jaar oud, maar toch voel ik me weleens van de oude stempel. Ik hou ervan om zaken te bezitten met zo weinig mogelijk schuld. Een nieuwe auto? Die kopen we als we hem kunnen betalen. Nieuw kantoormeubilair? Pas als het oude kapot of aan vervanging toe is! Zo sta ik in de wedstrijd. Ik geef mijn ouders hiervan de schuld. Ik ben namelijk opgevoegd met eerst sparen, dan pas uitgeven. Tot nu toe heeft deze levensles mij nooit in de steek gelaten en ben ik mijn ouders dankbaar voor dit stukje opvoeding. Dit is het geslaagde stukje zal ik maar zeggen…

Toch verandert de wereld om ons heen. Een prachtig voorbeeld hiervan vind ik het inkoopproces van Schiphol. In plaats van op zoek te gaan naar nieuwe lampen hebben ze het omgedraaid en zijn ze op zoek gegaan naar leveranciers van licht: ‘’Beste leverancier, wij hebben een behoefte aan licht, het is aan u om dit zo goed mogelijk te regelen.’’ Hiermee werd het verdienmodel omgedraaid. Een kapotte lamp kost de leverancier nu geld, in plaats van dat het, zoals eerst, nieuwe handel oplevert.

Onlangs werd ik zelf ook verrast. Kantoormeubilair as a service! Geen grote investering, maar een vast bedrag per maand, per werkplek. Met daarbij een onderhoudsschema, vervangend meubilair als er iets kapot is en de mogelijkheid om op of af te schalen wanneer het nodig is.

In tijden van lage rente zijn veel kapitaalkrachtige bedrijven op zoek naar een beetje rendement op hun vrije vermogen. Waarom geen turnkey bakkerswinkel tegen een vast bedrag per maand? Uw wagenpark niet meer als grote investering of leaseovereenkomst, maar een abonnement waarbij het gebruik, onderhoud en schadeafwikkeling voor een vast bedrag per maand geregeld is? Ik beschik uiteraard niet over een glazenbol, maar ik kan me zo voorstellen dat we steeds meer gaan opschuiven van bezit naar gebruik. Zelfs mensen van de oude stempel.

Nieuwe modellen komen echter niet zonder nieuwe risico’s. Als ondernemer wilt u weten waar uw risico’s liggen. Misschien gaat Mercedes wel heel anders om met vervangend vervoer dan Volkswagen. Of heeft uw interieurbouwer bij schade veel langer nodig om uw winkel weer opnieuw in te richten. Hierdoor is uw omzetderving hoger dan u vooraf had ingeschat, met alle gevolgen van dien. Hier ligt een rol voor uw adviseur.

Een belangrijke pijler van onze missie is dat u als ondernemer rustig slaapt. Weten waar uw risico’s liggen, zodat u hier adequaat mee kunt omgaan, draagt bij aan rust in uw organisatie. Het zou zomaar kunnen zijn dat hier voor onze bedrijfstak een nieuw businessmodel uitkomt. Wij staan graag naast onze relaties met wie wij deze eventuele transitie aangaan. Mijn advies aan u zou zijn om uw adviseur aangesloten te houden. Houd uw adviseur op de hoogte, zodat deze u optimaal kan blijven bedienen.

Deze column werd geschreven door Jos Alma.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
Sinds 1981 actief
Specifieke branchekennis
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk