19-09-2019 •

Komkommertijd

Vast en zeker herkenbaar voor velen: komkommertijd. Media die moeten zoeken naar iets dat nieuwswaardig is, om moe van te worden.

Tussen al dat geleuter hoorde ik toch nog iets dat mijn aandacht trok. Iemand heeft schijnbaar het levenselixer ontrafeld. Hij heeft het bij muizen getest en daaruit zo naar voren zijn gekomen dat hij het “ouder worden” kan terugdraaien. Zijn claim is nu dat wij zo maar eens 50 jaar ouder kunnen worden dan nu de norm is. Laat ik duidelijk zijn, als deze man het gelogen heeft dan zit ik hier van achter mijn pc ook maar wat te raaskallen, maar het zette mij toch aan het denken. Mijn oma zei vroeger namelijk tegen mij. Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn (maar dan met zo’n prachtig zacht Brabants accent).

Zoals mijn foto naast deze column wellicht al enigszins prijs geeft ligt mijn BMI iets boven het landelijk gemiddelde. Met andere woorden: ik ben wat te kort voor mijn gewicht. Niet echt een levensstijl waarbij ik de verwachting heb dat ik 130 jaar oud zal worden. Maar toch hebben wij, zo ook ik, allemaal de wens om oud te worden. Bij voorkeur gezond en zonder gebreken. Daarom ben ik onlangs eens bij een lifestyle coach langs gegaan.

Een lieve vrouw, die het beste met mij voor heeft, laat ik dat direct gezegd hebben. Het probleem dat ik echter heb is dat ze mij dan direct allemaal dingen wil gaan verbieden. Geen alcohol, geen brood, geen pasta, geen suiker, geen zout, geen varkensvlees. Of te wel zo’n beetje alles waarmee ik de afgelopen 40 jaar ben opgegroeid. Pasta van courgette is namelijk ook heel lekker, zegt ze ook nog! Alles in mij schreeuwt op zo’n moment: Nee pasta van courgette is geen pasta. Dat is courgette! Bij godsgratie mocht ik nog wel volkoren crackers, want daar zitten weinig koolhydraten in. Ik heb de beste dame een hand gegeven en heb haar alvast succes gewenst met mij als cliënt. Toch ben ik voortvarend aan de slag gegaan met haar aanbevelingen. Maar zoals zo vaak bij mij het geval is verval ik na verloop van tijd toch weer in oude gewoontes. Wat het wel teweeg heeft gebracht is dat ik me meer bewust ben geworden van wat ik eet. Zo kwam ik er na verloop van tijd achter dat ik prima een boterham kan eten. In het brood van mijn favoriete bakker zitten namelijk aanzienlijk minder koolhydraten dan in die volkorencrackers die mij werden aangesmeerd. Met goed brood is niets mis! Ik eet tegenwoordig minder wit brood maar een heerlijke volkorenboterham is net zo lekker, nou ja bijna dan.

Over twee weken ga ik weer naar haar toe voor mijn halfjaarlijkse check up. Eens kijken of mijn iet wat bewustere levensstijl iets te weeg heeft gebracht. Het zal ongetwijfeld beter kunnen maar zonder brood, pasta, varkensvlees, zout, suiker en alcohol hoef ik geen 130 jaar te worden. Dan vind ik 90 jaar ook goed, bij voorkeur gezond en zonder gebreken.


Deze column werd geschreven door Jos Alma.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
Sinds 1981 actief
Specifieke branchekennis
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk