02-03-2017 •

Cybercriminaliteit: wordt u het volgende slachtoffer?

Wist u dat 60% van de ondernemers in 2014 te maken heeft gehad met enige vorm van cybercriminaliteit? Op de momenten dat het echt fout is gegaan (ongeveer 23%) bedroegen de gemiddelde herstelkosten hiervan voor MKB-ers,€ 40.000,-. Voor grote bedrijven zijn de kosten hiervan al bijna helemaal niet te overzien, gemiddeld € 367.000,-.

Deze duizelingwekkende getallen werden onlangs op ons afgevuurd tijdens een bijeenkomst gehouden door KPN over digitale veiligheid. U zou met een gerust hart kunnen stellen dat het risico van een cyberaanval groter is dan het risico dat u geconfronteerd wordt met een brand. Toch zijn wij in de regel allemaal verzekerd tegen brand. Bent u verzekerd tegen het risico van een cyberaanval? Tijdens deze bijeenkomst werd door Brenno de Winter ons op het hart gedrukt dat cybercrime “big business” is. Een kleine inkijk in de diverse zaken die op het darkweb (google voor criminelen) worden aangeboden maakt dat pijnlijk duidelijk.

Bedreiging en kansen van digitalisering

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van digitalisering. Het is een beweging die haast niet te stoppen is. Het wordt door veel mensen als een bedreiging ervaren, maar het gaat ons echter ook kansen brengen.

Wel vraagt de steeds sneller veranderende wereld ons om de daarmee gepaard gaande risico’s goed in beeld te krijgen. Je “kop in het zand steken”-principe gaat hier vaak op. Redenaties als: “Wat zou iemand met mijn data moeten?” Of “dat hebben wij vast en zeker allemaal keurig voor elkaar!” zijn veel gehoorde tegenwerpingen. Dit is een beetje hetzelfde als je iemand vraagt hoe zijn pensioen geregeld is, standaard krijgen wij te horen; ‘goed’. Maar als je echt doorvraagt is de kennis om dit te beoordelen eigenlijk niet in huis.

Bescherming van uw gegevens

Zeker met de komst van de Wet Meldplicht Datalekken wordt het steeds belangrijker om ook binnen uw organisatie na te gaan hoe u uw data beschermt. Iedereen heeft wel een databasesysteem waarin klantgegevens worden bewaard. Iets simpels als een verloren usb-stick of gestolen laptop kan al gekwalificeerd worden als een datalek en dat zult u moeten melden.

Daarnaast zijn wij allemaal steeds meer afhankelijk van onze systemen. Vaak wordt hierbij alleen gedacht aan online activiteiten, bijvoorbeeld online bestellingen. Het gaat echter veel verder, ook in het proces wordt steeds meer gedigitaliseerd. Van grondstoffen afwegen, tot het mengen ervan, of het afbakken. Alles wat met elkaar “communiceert” kan gehackt worden. Mocht uw systeem gehackt worden, dan wordt het betalen van losgeld na een paar dagen van geen productie of geen omzet toch ineens een serieuze optie.

Nieuwe verzekeringsoplossingen voor cybercriminaliteit

Verzekeraars zouden verzekeraars niet zijn als ze inmiddels ook dit risico in gaten krijgen en daarom komen er bijna dagelijks nieuwe verzekeringsoplossingen bij. Ons advies is om u door uw tussenpersoon eens goed te laten informeren over deze “nieuwe” verzekering. Veelal wordt de premie als hoog beschouwd, bewust risico’s lopen of bewust risico’s afdekken is echter ons credo. Laat u daarom vooral goed voorlichten, voordat ook u slachtoffer wordt terwijl u niet wist dat u risico liep.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk