10-10-2016 •

​Rentemiddeling: de weg naar lagere maandlasten?

Programma's als Kassa en Radar, maar ook de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben het hier regelmatig over. Een jaar geleden aangekondigd als het nieuwe wondermiddel om zonder al te veel eenmalige kosten van uw hoge hypotheekrente af te kunnen.

Volgens de laatste berichten van diezelfde partijen is het nu weer een sigaar uit eigen doos. Ze maken het u op deze manier niet gemakkelijk om de juiste nuance hierin te vinden. De waarheid ligt, zoals wel vaker, ergens in het midden.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling kan op verschillende manieren worden toegepast. De uitkomsten zijn vaak nagenoeg gelijk. Wij zullen ons daarom beperken tot één variant.

Een voorbeeld:

Antoine en Hilde, onlangs gelukkig getrouwd en een kleintje op komst, zijn in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000 tegen een rente van 5,0% per jaar, waarbij het rentecontract nog 5 jaar vast staat. Zij willen de maandlasten graag verlagen, want de komst van die kleine spruit brengt al kosten genoeg met zich mee.

De oplossing: rentemiddeling

Antoine en Hilde wensen de rente voor 10 jaar vast te zetten. De huidige rente hiervoor bedraagt 2,0%. Er wordt bij rentemiddeling een nieuw rentecontract gesloten voor 10 jaar tegen het gemiddelde tarief van de huidige rente van 5,0% en actuele rente van 2,0%, zijnde 3,50%.

De meeste geldverstrekkers berekenen hiernaast een rente-opslag van maximaal 0,2% bovenop deze gemiddelde rente. Het nieuwe rentetarief voor Antoine en Hilde wordt dan 3,70%. De maandlasten van Antoine en Hilde dalen van € 1.250,- per maand naar € 925,- (bruto).

Het alternatief: oversluiten van uw hypotheek

Het alternatief voor rentemiddeling is uw hypotheek oversluiten. Omdat het rentecontract voortijdig verbroken wordt zal de geldverstrekker bij oversluiten een boete in rekening brengen.

De boete voor Antoine en Hilde bedraagt naar schatting € 38.500,-. Deze boete is fiscaal aftrekbaar. Via de belastingaangifte krijgen zij eenmalig tussen de € 15.550 en € 19.450,- terug, vanwege het betalen van deze boete. Na betaling van de boeterente kan de nieuwe hypotheeklening wel gesloten worden tegen een rente van 2,0% en bedragen de nieuwe bruto maandlasten nog slechts € 500,-.

In vergelijking met rentemiddeling wordt € 425,- per maand minder aan rente betaald. Na 10 jaar bedraagt dit verschil € 51.000,- aan rente. De boete van € 38.500,- wordt dan ook ruimschoots terugverdiend. Het betalen van de boete betekent een flinke aanslag op het spaargeld van Antoine en Hilde. Indien deze spaargelden niet aanwezig zijn, zal verhoging van de hypotheek wellicht noodzakelijk zijn.

Is rentemiddeling interessant voor mij?

Dit antwoord is niet eenduidig te geven en afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Allereerst zal uw huidige geldverstrekker rentemiddeling aan moeten bieden. Nog niet alle geldverstrekkers zijn op dit moment zover. Heeft u op korte termijn verhuisplannen of wenst u nog extra af te lossen op de hypotheek?

De opbouw van uw hypotheek kan van belang zijn. Afhankelijk van de opbouw van uw hypotheek kan het financiële voordeel per situatie anders zijn. Is er financiële ruimte om de hypotheek over te sluiten? Dan zal ook deze optie bekeken kunnen worden. Het doet wellicht eenmalig (financieel) pijn, maar kan op termijn voordeliger uitpakken.

Al met al zijn er vele vragen die beantwoord dienen te worden alvorens u een goed advies te kunnen geven over rentemiddeling, oversluiten of aanpassen van uw hypotheek.

Heeft u vragen?

Wij kunnen de opties voor u op een begrijpelijke manier naast elkaar zetten om op die manier de voor u best mogelijke oplossing te bieden. Heeft u vragen? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.


AUTEUR: SANDER KONINGS

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk