22-01-2016 •

Hypotheken in 2016

Per 1 januari 2016 zijn de financieringsregels aangepast. Ondanks enkele versoberingen bieden de aanpassingen en marktontwikkelingen ook kansen.

Wordt 2016 het jaar van verhuizen, oversluiten of verbeteren? Kunt u profiteren van de lage rente? Mogelijk heeft u al de best passende lening en hoeft u niets te verbeteren. Wij leggen u graag uit waar de kansen liggen.

De gemiddelde huizenprijzen zijn in 2015 gestegen

Zeer waarschijnlijk is de waarde van uw woning ook gestegen. Na jaren van dalingen is eindelijk weer eens sprake van een waardevermeerdering. Hierdoor is de verhouding tussen de geldlening en de woningwaarde verbeterd.

Door deze waardestijging is het voor u misschien mogelijk de hypotheek over te sluiten of zelfs mogelijk de stap naar een andere woning te maken.

Oversluiten van de hypotheek

Het kan voor u aantrekkelijk zijn de bestaande geldlening over te sluiten. Hierbij is de huidige lage rentestand uiteraard interessant. Maar naast rente zijn hypotheekvormen en voorwaarden een essentieel onderdeel van uw geldlening.

En de boeterente? Hoe hoog is dat bedrag en dient u het met eigen geld te betalen? Of kan dat ook gefinancierd worden?

Financieren van een restschuld

Als u de bestaande woning met ‘verlies’ verkoopt, zijn er vaak mogelijkheden om dit verlies te financieren. De extra lening wordt verstrekt met de nieuwe woning als onderpand. Bij de meeste banken mag het geleende bedrag in een periode van 15 jaar worden afgelost. De rente over deze lening is de gehele periode fiscaal aftrekbaar.

Maximale lening op basis van de woningwaarde

Jaarlijks wordt de maximale hypotheek met 1% verlaagd totdat in 2018 de grens van 100% is bereikt. Dit jaar mag maximaal 102% van de woningwaarde worden gefinancierd. Dit betekent dat u een gedeelte van de bijkomende kosten met eigen geld dient te betalen.

Door te investeren in energiebesparende voorzieningen mag echter een hoger bedrag worden geleend. Er geldt een maximum van 106% van de marktwaarde. Door deze regeling wordt duurzaam investeren gestimuleerd en beloond. Doe er uw voordeel mee!

Tweeverdieners kunnen vanaf dit jaar meer lenen

Tot dit jaar telde 33% van het laagste inkomen mee voor bepaling van de maximale hypotheek. De nieuwe hypotheeknormen zijn gunstig veranderd voor tweeverdieners. Nu telt het tweede inkomen voor 50% mee voor bepaling van de maximale hypotheek, waardoor een hogere lening mogelijk wordt.

Hulp van ouders kan uitkomst bieden

Er zijn vele manieren om als ouder een kind te helpen. Dit onderdeel zal ook dit jaar vaak onderdeel uitmaken van een financieringsopzet.

Maar welke manier is fiscaal interessant? Geld schenken of geld lenen aan uw kind? En wat zijn de risico’s van het bieden van hulp? In het jaar 2016 bedraagt de schenkingsvrijstelling voor de woning € 53.016,-.

Persoonlijk hypotheekadvies?

Wilt u weten of er voor u kansen zijn om een lening aan te gaan of de lening te verbeteren? Als onafhankelijk en deskundig advieskantoor kunnen wij u uitstekend van dienst zijn. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. U kunt uw gegevens bij ons achterlaten, zodat wij contact met u op kunnen nemen.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk