05-10-2017 •

​Innovatie, kans of bedreiging?

Op een mooie zomerdag mocht ik aanwezig zijn bij Startupbootcamp in Amsterdam. Daar ademt het innovatie en vernieuwende ideeën. Voor iemand die, zoals ik, in een nogal stoffige branche actief is, was het best een beetje overweldigend. Het mooie van zo’n dag is dat je weer een keer echt aan het denken wordt gezet.

Automatisering en innovatie

Er kwam van alles voorbij; chatbots, robots, artificial intelligence, augmented reality, block chain, allemaal ver boven mijn pet moet ik bekennen. Als je de mensen daar moet geloven staat het allemaal klaar om geïmplementeerd te worden en dat onze wereld zoals we hem nu kennen volledig op z’n kop komt te staan. Naar mijn bescheiden mening zal dat nog wel meevallen, maar het dwingt je wel om naar je eigen processen te kijken; hoe kan automatisering en innovatie mijn bedrijfsvoering beter maken. Wij hebben het er vaak over dat onze mensen ons kapitaal zijn, iets dat ik voor 100% onderstreep! Maar laten we eerlijk zijn, een robot wordt niet ziek, is nooit te laat en hoeft nooit op vakantie.

Voorbereiden van ons kapitaal

Dat er de komende 10 jaar dingen gaan veranderen begrijp ik volkomen. Het is dus onze uitdaging om te kijken hoe wij ons kapitaal, onze mensen, op een duurzame wijze kunnen blijven inzetten. Voor sommige mensen gaat dit betekenen dat ze moeten omscholen omdat hun baan simpelweg wordt vervangen door al die aanstormende innovaties, voor anderen betekent het alleen wat aanpassing. Ik geloof niet dat we hoeven te rekenen op onze politieke “lijders” in Den Haag om ons hier de juiste kant op te sturen en dus komt het aan op ons als ondernemers om onze mensen hierop voor te bereiden en om ze mee te nemen in het komende decennia.

Kansen en bedreigingen

Ik ben ervan overtuigd dat het geweldige nieuwe kansen gaat brengen, maar ook bedreigingen als je maar blijft volharden in de gedachten dat het jouw bedrijfsvoering niet gaat raken. Het gaat ons allemaal, vroeg of laat, raken. Zolang innovatie wordt ingezet om ons leven makkelijker en aangenamer, te maken ben ik helemaal voor. Het is toch een geweldig streven om met onze huidige personeelsomvang meer zaken te kunnen doen? Dat geldt in iedere branche.

Zelfdenkende computers

Aan het eind van de dag moest ik toch even terug denken aan de film IRobot met Will Smith toen ik hoorde dat Facebook hun zelfdenkende computers uit heeft moeten zetten omdat ze een eigen taal hadden ontwikkeld om met elkaar te communiceren die wij mensen niet begrijpen. Toch fijn dat ze aan de uitknop hebben gedacht.

Dit artikel is geschreven door Jos Alma en verscheen eerder in het NBT Magazine.

Deel met uw netwerk:
Plaats een reactie
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Over Eskes & Partners
actief-blue
Sinds 1981 actief
volstrekte-blue
Specifieke branchekennis
desk-blue
Volstrekt onafhankelijk
LEES MEER OVER ONS
Contactgegevens
NEEM CONTACT OP
hypotheek ffp-keurmerk